Stanowisko w sprawie dofinansowania klubu Korona Kielce

dodano 2016-11-10 13:14 w kategorii: Ludzie

Wyczerpała się możliwość bezrefleksyjnego finansowania Spółki Korona z pieniędzy publicznych. Klub powinien znaleźć się w rękach prywatnego biznesu, miasto nie jest od płacenia piłkarzom za grę w piłkę. Kielce mogą natomiast i powinny czerpać korzyści promocyjne jakie może dawać Klub, lecz nie jako właściciel, ale strona uczciwej i transparentnej umowy handlowej.

Prezes Ekstraklasy, Prezes Spółki czy członkowie Rady Nadzorczej patrzą przez pryzmat skutecznego finansowania spółki, sięgają do kieszeni mieszkańców ponieważ jak pokazało ostatnio 8 lat, jest to niekończące się źródło pieniędzy. Z punktu widzenia Spółki to idealna formuła, ale patrząc szerzej z punktu widzenia całego budżetu, innych celów publicznych i ok.70 mln zł przekazanych dotychczas Koronie, jest to nie do zaakceptowania.

Trzeba także podkreślić, że takie stanowisko nie jest wymierzone przeciwko Klubowi Korona, ale jako alternatywa do dotychczasowych strategii zarządzania Spółką, które nie służą ani Klubowi, ani finansowemu interesowi publicznemu.

Jedynym rozwiązaniem jest wykorzystanie pomocnej dłoni podanej przez Prezes Ekstraklasy i rozpoczęcie poszukiwania wiarygodnego finansowo i prawnie inwestora. Jest to niestety tylko w gestii prezydenta, który mam wrażenie przespał ostatnie 8 lat tej sprawy.

Marcin Chłodnicki, radny miasta Kielce