Kielce: Nie dla pogardy i przemocy wobec kobiet

dodano 2016-10-24 13:07 w kategorii: Ludzie

„Nie dla pogardy i przemocy wobec kobiet, nie dla ingerencji Kościoła w politykę, nie dla polityki w edukacji” , takie hasła były mottem II Strajku Kobiet, który w poniedziałek, 24 października odbył się w Kielcach.  Sojusz Lewicy Demokratycznej – obok Partii Razem, KOD-u, Platformy Obywatelskiej –  był jednym ze współorganizatorów manifestacji.

Jak powiedziała Agnieszka Szmit, główna organizatorka strajku postulat, z jakim występowaliśmy trzy tygodnie temu, aby nie dopuścić do wprowadzenia ustawy zaproponowanej przez Ordo Iuris, został tak naprawdę ośmieszony przez rząd.

- Co prawda, projekt został wycofany z prac Sejmowej komisji, ale to, co zaproponowano potem, wcale nie napawa optymizmem. Spotykamy się znowu, by razem występować w obronie praw kobiet – dodała.

Manifestacja miła również aspekt edukacyjny. Uczestnicy i przechodnie mogli zapoznać się z informacjami, jak w różnych krajach Unii Europejskiej podchodzi się prawnie do tematu aborcji.